Vliv sádla na životní prostředí

5.2.2019

Stoupajícím trendem posledních let je ochrana životního prostředí, ekologie v domácnosti a zero waste, tedy životní styl usilující o zmenšení produkovaného odpadu na minimum. Vytváření odpadu a ničení životního prostředí by se však mělo předcházet. Na to je třeba myslet už při výrobě věcí, potravin a kosmetiky. Mnoho látek je těkavých, uvolňujících se do prostředí a na jejich výrobu je nutné velké množství surovin.

sadlo-prispevky-999px_×_438px_-_návrh_bez_názvu_3.png

Zdroj surovin a jejich výroba

Způsoby získávání těchto surovin jsou různé. Některé jednoduše utrhnete ze stromu či vykopáte ze země, jiné však přinášejí devastující účinky na své okolí. Kvůli výrobě palmového oleje se ničí deštné pralesy a umírají živočichové v nich žijící, řepka je vysázená na každém poli, kam až oko přes tu ostrou žluť dohlédne, tankery převážejí velké množství nákladů z jednoho kontinentu na druhý a často za sebou zanechávají ropnou skvrnu, plastové sáčky a obaly vytvářejí celé plující ostrovy v oceánu atd. 

Je třeba používat prostředky a výrobky, které jsou co nejvíce přírodní. Snadno je seženete, jsou recyklovatelné, v přírodě rozložitelné a mnohdy i levnější než jejich průmyslové napodobeniny. Každý se může rozhodnout, čemu dá přednost.

Namísto plastu lze využívat sklo, papír a textil, v obchodě můžete dávat přednost spíše domácím produktům před dovozovými, palmový a řepkový olej nahradit vepřovým sádlem a takových možností je více. Nejen z médií je známo, že zdravá strava (málo cukru, přiměřeně tuku a hodně ovoce a zeleniny) je co nejvíce čistá, surová. Nezatěžuje naše tělo, naopak mu dodá více minerálů a výživných látek, které potřebuje. 

Získat sádlo je snadné

Už jsme psali o tom, že tuk ve formě sádla je v pořádku, pokud je užíváno střídmě. Navíc výroba sádla není pro životní prostředí žádnou pohromou. Pouze vyškvaříte čistý živočišný produkt. Při tom  nevytváříte žádné nebezpečné spaliny, maximálně si znečistíte kuchyňskou linku. Navíc není potřeba žádné chemie, konzervantů a dalších umělých přídavků. 

Tím, že budete i vy ve své kuchyni používat sádlo, přispějete také, byť malým dílem, k ochraně všeho, co je nám na Zemi drahé. Potěšíte však i své mlsné jazýčky a odvděčí se vám i vaše zdraví. Vepřové sádlo je zkrátka dobré po všech stránkách.

Na sádle > Články > Vliv sádla na životní prostředí