Záleží vám na tom, co jedí vaše děti? Pro všechny rodiče je to velmi důležité téma, zvlášť v prvních letech života, kdy je váš potomek plně odkázaný na to, co mu dáte na talíř.
Není výjimkou, že se nastávající maminky začnou zajímat o stravu už v těhotenství. V tomto období je totiž velmi důležité, co jíte. Ovlivňuje to vývoj plodu a podle mnoha odborníků může mít skladba stravy vliv i na budoucí zdraví dítěte, stejně jako na případné potravinové alergie.
Bez tuků to nepůjde
Mnoho rodičů může mít sklony vyřazovat z dětských jídel tuk nebo ho citelně omezit. To ale není úplně žádoucí. Například lidské mateřské mléko obsahuje značné množství tuku. Je totiž nezbytné, aby kojenec získal dostatečný objem kalorií a přibýval na váze. Velmi zajímavý je fakt, že sádlo má obsah mastných kyselin velmi podobný mateřskému mléku.
Renomovaná americká doktorka Mary Enigová ve své knize Poznejte tuky uvádí, že batolata by měla okolo 50 % kalorického příjmu čerpat z tuků. Ani u malých dětí není třeba se tuků obávat nebo se jim vyhýbat, nebojte se jim je nabízet přirozeně ve stravě. Samozřejmě vždy je třeba dodržovat střídmost a vybírat si kvalitní suroviny.
Tajný trumf ukrytý v sádle
Sádlo vám i dětem v chladnějších měsících poslouží dvojnásobně. V tomto období lidskému organismu chybí důležitý vitamin D, který vzniká v kůži při pobytu na slunci, respektive při vystavení pokožky UV záření. A právě sádlo tolik potřebný vitamin D obsahuje.
Známý výživový specialista RNDr. Petr Fořt ve své knize Žena není muž ani u prostřeného stolu zmiňuje, že mimořádně mnoho lidí v Evropě trpí nedostatkem vitaminu D. Na vině je nejen roční období, ale i moderní způsob života, kdy trávíme jen málo času mimo budovy. Na konci zimy trpí jeho nedostatkem až 70 % evropské populace včetně dětí.
Vitamin D hraje v lidském těle zásadní roli. Je nezbytný pro dobré zdraví, pro správnou tvorbu hormonů a podle doktora Fořta může v kombinaci s vápníkem u dětí snížit riziko vzniku cukrovky až o 33 %. Více o jeho úloze jste si mohli přečíst v jednom z minulých článků.
Sádlo na dětském talíři
A kolik vitaminu D by tedy měly přijmout děti? V knize Doba jedová profesorka Strunecká uvádí, že kojenci by měli dostat okolo 800 MJ, větší děti pak 1 000–2 000 MJ, podle hmotnosti. Příjem můžete snadno pokrýt právě sádlem, jedna lžíce ho obsahuje asi
1 000 MJ. Pokud vitamin D dáváte dětem ve formě potravinových doplňků, hlídejte podávané množství, abyste nepřekročili doporučenou denní dávku.
Jak je vidět, tuk v podobě sádla má v dětské stravě své místo. Tuky jsou nositelem chuti, proto budou jídla obsahující tuk vždy o něco lepší a zároveň se po nich bude váš potomek cítit zasyceně. Níže přidáváme pár tipů, jak dostat tuk jednoduše dětem na talíř:
- Pečte maso na sádle nebo na másle – doporučujeme zvolit sádlo, které se při vysokých teplotách nepřepaluje, a je proto ideální na smažení a tepelnou úpravu obecně.
- Omastěte zeleninu.
- Omelety, míchaná vejce nebo volská oka připravujte na másle nebo sádle.
- Pečené kuře servírujte i s kůží.
- Brambory opékejte na sádle.
Zdroj:
RNDr. Petr Fořt, CSc. – Žena není muž ani u prostřeného stolu
Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. – Doba jedová