Proč jíst sádlo?

17.3.2019

...spousta důvodů, proč se zakousnout do sádla. 

Jak má vypadat správný jídelníček, už asi víte. Také máte jistě přehled o tom, kolik a čeho obsahuje jaká potravina. Doma na polici máte místo výstavky lahví whisky a rumu lahve olivového a sezamového oleje. Každý měsíc se vám v poště objeví magazín o zdravé kuchyni a při brouzdání na internetu často skončíte u pročítání online kalorických tabulek. Pomalu je znáte nazpaměť.

důvody_proč_jíst_sádlo_veprové_sádlo_brick0.png

Všichni kolem vás o tom vědí. Chcete být nejen štíhlí a krásní na pohled, ale snažíte se o udržení zdravého těla a mysli. Proto se pomalu, ale jistě mění obsah nejen vašich osobních nákupů, ale i dárky, které dostáváte. Většinou jsou to lahůdky z obchodu, který je zaměřen na zdravou výživu. 

 

Tučný dárek
Časem se tak může stát, že vám blízký přítel donese sklenici sádla. Pokud je znáte, začnete skákat radostí. V opačném případě asi nasadíte hloupý výraz a začnete studovat etiketu. A pak možná i přijde otázka: Proč jíst sádlo? Vždyť existuje tolik jiných tuků, které jsou doporučovány odborníky na výživu. Tak proč se vracet k zatracovanému produktu, jako je sádlo?

A vězte, že tento dárek je skutečně od srdce, darovaný s tím nejlepším úmyslem. Důvodů je totiž hned několik. Sádlo bylo na černé listině, to je pravda. Ale v poslední době odborníci přehodnotili své poznatky a názory a tento živočišný tuk se nyní naopak řadí mezi stovku superpotravin. Zajímavá změna. Sádlo je dnes součástí zdravého jídelníčku.

Margarín vs. sádlo

Sádlo bylo nejvíce zatracováno v dobách propagandy margarínů. Dnes se role obrátily. Margarín koupí málokdo. Je plný přidaných ingrediencí, konzervantů a sladidel. Naproti tomu sádlo je čistě přírodní produkt, čímž se stává výborným adeptem ke konzumaci. Pokud chceme totiž zůstat zdraví, je dobré vybírat jídlo v jeho nejpřirozenější podobě. Vyhnout se průmyslově zpracovaným produktům a náhražkám.

Přírodní produkt s vepřovou chutí, kterou obohacuje cokoliv, kam je přidáno. Veškerá uvařená jídla pozvedne a dodá jim nový rozměr. Sádlo je tedy výborným dochucovačem, ale i dobrým pomocníkem při samotné přípravě jednotlivých chodů. Dokonale na něm osmažíte obalované maso. Nepřipaluje se, takže nevytváří karcinogeny. A navíc jídlu dodá již zmíněnou vepřovou chuť.

Taková sklenice sádla se prostě v kuchyni neztratí. Došel olej? Nalij sádlo. Zapomněli jste koupit máslo na pečínku? Zkuste sádlo. Popálili jste se? Namažte to sádlem. Máte pečivo, prázdnou lednici a hlad? Vyzkoušejte chleba se sádlem a ihned zapomenete na veškeré roztíratelné sýry apod. Dobré na něm je také to, že je skutečně zdravé. Drží cholesterol na uzdě a obsahuje zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Prospívá srdci.

Pokud je budete skladovat v chladu, dlouho vydrží a nežlukne. Nemusíte se bát ani zápachu při práci s ním. Kvalitní hřbetní sádlo nijak nepáchne. Obsahuje řadu vitaminů, mimo jiné i tolik potřebný vitamin D. Upravuje hormony v těle a předchází depresím

Konzumovat je mohou všichni bez omezení.

Přejeme vám dobrou chuť! 

 

 

Na sádle > Články > Proč jíst sádlo?