O sádle

nasadle_osadle_zahlavi_02.jpg

Vepřové sádlo patří do každé domácnosti

Lahodné voňavé sádlo namazané na kousku křupavého chleba. To je připomínka dob minulých a naštěstí také vize doby budoucí. Dříve hojně používané, po roce 1989, kdy vzrostla obliba margarínu, zatracované a nyní opět na vzestupu. To nejlepší je hřbetní sádlo, které i my využíváme k výrobě sádla Brick. Tato tradiční potravina je přínosná nejen pro tělesné zdraví, ale přispívá i ke kráse.

Druhy sádla  

Hřbetní (řemenové) – Tuková tkáň uložená na svalovině kolem páteře. Patří mezi nejkvalitnější sádlo. Vyniká specifickou vůní a chutí.

Plstní – Tuk se nachází na vnitřních stěnách dutiny břišní. Mnoha výrobci je často využívaný ke škvaření sádla. Po zpracování je však sádlo tuhé.

Střevní – Tkáň spojuje střevní kličky. Jeho poznávacím znamením je charakteristický zápach.

Osrdečníky – Sádlo narostlé kolem osrdečníku, aorty, ledvin a páteře. Hůře se skladuje a také zapáchá stejně jako střevní sádlo.

Kruponové – Získává se seříznutím sádla z vepřových kůží. Jde tedy o škrabky a odřezky. Tím pádem obsahuje i štětiny a podkožní vazivo.

Technické – Nepoužívá se ke konzumaci. Jde o odřezky ze střev, škrabky, odpady, sádlo z kanců apod.

cunik-schema.jpg

Sádlospoustu kvalit a vlastností, a proto je využíváno nejen v kuchyni, ale i k výrobě kosmetiky. V domácím prostředí pak slouží i jako jeden z léků při boji s nemocemi.

V kuchyni jako doma

Z kulinárního hlediska je vepřové sádlo zajímavé pro jeho značnou tepelnou stabilitu. Nasycené a mononenasycené mastné kyseliny jsou odolnější vůči vyšším teplotám a při smažení na sádle tak nevzniká tolik karcinogenních látek a jiných škodlivých sloučenin. Na smažení a pečení pokrmů se tedy sádlo hodí mnohem více než rostlinné oleje.

Co se týká poměru mastných kyselin, převažují v sádle ty pozitivně působící na lidský organismus, tedy nenasycené. Poměr nenasycených vůči nasyceným je cca 60:40. Sádlo tedy patří mezi zdravé tuky.

Jaké kyseliny najdete v sádle:

Kyselina olejová snižuje hladinu cholesterolu, je vhodnou prevencí proti cukrovce.

Omega 6 mastné kyseliny zpomalují růst tukové tkáně.

Omega 3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro procesy v lidském těle a správnou funkci nervů.

Zajímavost: Rybu smažte na sádle. Zbavíte ji typického rybího zápachu. 

Uplatnění v kosmetickém průmyslu

Boomem posledních let je zdravý životní styl a pro lidstvo je to jen dobře. Upouští se od průmyslově vyráběných potravin, preferuje se domácí strava a v péči o pleť a pokožku se sahá do řad přírodní kosmetiky bez chemie čím dál tím více. Chemie prostě už nevládne světu, a proto řada lidí vzpomíná a uplatňuje postupy minulé generace.

Nejinak je tomu i v případě sádla. Svou strukturou a složením je z velké části podobné našemu tělu, je nealergenní, dobře se roztírá a krásně zvláčňuje a promašťuje ošetřené místo. Výborně na sebe váže rostlinné látky. V kosmetice je často základem bylinných mastí (heřmánek, konopí, levandule).

K domácímu použití vám postačí kostka baleného kvalitního sádla.

Zajímavost: Sádlo lze dlouhodobě skladovat. Stačí vhodná teplota a uskladnění v temnu. Světlo totiž podporuje oxidaci, tzv. žluknutí tuků.

Jeden zábal a je po problému

Tím, jaké má sádlo vlastnosti a léčivé účinky, se dá velice dobře využít při léčbě nachlazení, kašle, popálenin, hojení jizev apod. Stačí opakovaně použít slabší vrstvu sádla (nejlépe hřbetního) a účinky se brzy dostaví.

Můžete je použít ve formě zábalu nebo pouze rozetřít jako hojivou mast. Tato tradiční potravina je velmi variabilní.

Zajímavost: Vepřové DNA je téměř totožné s lidským. Proto je sádlo pro člověka nejpřirozenější z rostlinných mastí.

Výroba sádla Brick

Výroba nejkvalitnějšího hřbetního sádla Brick probíhá dle tradičních postupů. Syrové hřbetní sádlo se strojně nakrájí na kostky v tzv. "kostkovačce" a poté se přesune do několikatunového kotle.  Zde se po dobu několika hodin škvaří tzv. "suchou cestou", tak jak se to dělalo odjakživa.

Po vyškvaření se odeberou zlaté škvarky, sádlo projde odstředivkou kvůli zbavení "nečistot" – drobných zbytků škvarků či případné zkondenzované vody – a uloží se do nerezových tanků. Pak je zchlazeno, zabaleno (pergamenový papír, kelímek) a poté přemístěno do kartonu, uloženo na paletu a zavezeno do chladírny. Při teplotě nižší než 8 °C je expedováno chladicími vozy ke spotřebitelům.

Sádlo Brick pochází z prasat ze zemí jižní Evropy, především Itálie a Španělska. Tato prasata se chovají po delší dobu a krmí se jiným způsobem, než je obvyklé v podmínkách střední a západní Evropy. Díky tomu má sádlo jedinečnou chuť a vůni.

Zajímavost: Sádlo dříve muselo na venkově vydržet do příští zabíjačky, tzn. celý rok. Při vhodném skladování to není problém. Důležitým faktorem kromě vhodné teploty je především uskladnění v temnu. Světlo totiž u tuků obecně podporuje oxidaci, tzv. žluknutí tuků.

 

 na_sádle-tabulka.jpg

* kouřový bod je mezní teplota při které se začínají rozkládat tuky a produkuji kouř

 

 

Na sádle > O sádle