Brdlajs - bramborová buchta

Počet osob:
4 osoby
Obtížnost:
Střední obtížnost
Doba přípravy:
1h 45min

Jihočeský brdlajs, někde prý nazývaný "tolič", "hluchec" nebo "litina". Brdlajs je dozlatova upečená pouchoutka - varianta kynutého bramboráku se škvarky pečená v troubě, takový bramborák bez majoránky. Jde spíše o bramborovou buchtu, kterou můžeme podávat jako samostatný pokrm; hodí se jako příloha k bramborové polévce. Brdlajs pečou dyšinské hospodyňky během "Dyšínských folklorních slavností". 

Příprava

  • Rozděláme klasický kvásek z rozdrobeného droždí, kostky cukru, části mouky a 1 šálku mléka.
  • Nastrouhané syrové brambory přimícháme k prolisovaným vařeným bramborům.
  • Směs osolíme, přidáme česnek, rozšlehaná vejce, vzejitý kvásek a škvarečky nebo nadrobno nasekané osmahnuté maso.
  • Do směsi dolijeme mléko tak, aby vzniklo polotuhé těsto.
  • Dobře propracujeme a necháme 45 minut kynout v teple (nebo je můžeme nechat nakynout až na plechu).
  • Plechy hodně vymastíme sádlem a nalijeme těsto do vrstvy vysoké asi 1 až 1,5 cm.
  • Pečeme při 250 °C do zlatohněda - až je "brdlajs" pěkně křupavý.

  brdlajs-bramborova-buchta.jpg

 1 kgpolohrubá mouka 
250 gsyrových nastrouhaných brambor
250 gvařených - prolisovaných nebo nastrouhaných brambor
50 gdroždí
2vejce
3/4 - 1l mléka
250 gškvarky Brick
100 g  sádla Brick
 80 - 100 gčesneku 
 sůl



Dobrou chuť vám přeje tým redakce na sádle.cz :-) 

Název:
Typ receptu:
Filtr:
 
Na sádle > Recepty > Brdlajs - bramborová buchta

Podobné produkty

Loading...