Články

Stránkování

<1 2 3 4 5 67 8 >
 
 
25.7.2018 Historie živočišných tuků v lidské stravě II. část

Klasické vepřové sádlo bylo hojně využívané. Používala se ale i tzv. “běl“. To je sádlo z divokých zvířat, což se týkalo hlavně šlechtické gastronomie. Kromě produktů ze sádla, morku a loje se často využívala tučná slanina, jak na samotnou konzumaci, tak na vaření. Využívalo se nejen maso, ale i kůže z vepře, která je typická vysokým obsahem tuku. Kůže se konzumovala jen tak, nebo se jejím povařením připravovala samostatná jídla. Konzumace vepřové kůže je již dnes ojedinělá, ale ve staročeských kuchařkách, kde je kůže hlavní složka, se jistě pár receptů najde. V některých oblastech na Balkánu se dokonce konzumuje studená kůže z divokých prasat a je tam velkou lahůdkou. Jedinou překážkou při přípravě tohoto pokrmu je zbavit kůži štětin. Číst článek

23.7.2018 Historie živočišných tuků v lidské stravě I. část

Aby byl jídelníček člověka kompletní a zdravý, nesmí v něm chybět tuky. Tuky jsou naprosto nezbytné pro stravování člověka a následně jeho vývoj. Podíváme se zpět do historie, jaké různé prostředky používali naši předkové k omaštění své stravy. Některé způsoby byly zdravé, některé ze zdravotního hlediska poněkud problematické. Ovšem vždy platilo, že strava a tuky jako její součást, jsou obrazem doby i společnosti, která je užívá. Číst článek

25.6.2018 Tuky a ketogenní dieta proti rakovině

Rakovina je jednou z nejzávažnějších civilizačních chorob dnešní doby. Bojíme se jí všichni. Některé druhy rakoviny si může člověk zavinit sám nezdravým životním stylem, ale většina nádorových onemocnění je způsobena naprosto náhodnými procesy v buňkách, které neovlivníme. Ve Spojených státech amerických je rakovina druhou nejčastější příčinou smrti a odhaduje se, že v roce 2016 tam na ní zemřelo 600 000 lidí. Tato čísla jsou alarmující, a proto se neustále investuje do výzkumů různých metod léčby. Rakovina je nejčastěji léčena kombinací chemoterapie, radiace a chirurgie, byla ale zkoumána i celá řada dietních strategií. Ukazuje se, že strava má velký potenciál léčit nebo škodit. Co se týče cukrů, víme jak mohou negativně působit na naše tělo, zvláště pak na rakovinné buňky. Číst článek

25.6.2018 Sádlo, neocenitelný lék našich babiček

Některé potraviny jsou staletími, snad i tisíciletími prověřené léčivé prostředky. Dokáží léčit nemoci, zlepšit kvalitu pleti a vlasů či ošetřit nohy. Mezi takové poklady přírody patří i sádlo. Na co nám může být užitečné, si rozeberme v následujícím článku. Číst článek

18.6.2018 Sádlo v naší stravě

Sádlo je vepřový a drůbeží tuk, který odjakživa patří mezi nejdůležitější energetické zdroje ve výživě člověka. Sádlo bylo neoddělitelnou součástí jídelníčku lidí na venkově i ve městech. Používalo se na pečení, smažení a mazalo se na chléb. Používali ho nejen k jídlu, ale třeba i jako ochranný a regenerační prostředek pokožky. Sádlo je a bylo vždy levnější než kravské máslo, což je jedna z jeho výhod. Ve druhé polovině minulého století však význam sádla jako hlavního tuku v kuchyni poklesl. Vedly se velké kampaně proti živočišným tukům, aby je vystřídaly umělé rostlinné margaríny. Naštěstí v dnešní době je sádlo opět na výsluní a lidé ví proč. Číst článek

11.6.2018 Tuky ve fitness kuchyni a jaké používat?

Naše společnost v tomto odvětví zdravého stravování stále velmi tápe a neví, jaký je ideální tuk či olej pro úpravu pokrmů a vaření. To je pro nás špatná zpráva, ale ještě horší je to, že konzumace tuků v ČR je na dosti vysoké úrovni. Měli bychom proto řešit nejen výběr tuku, ale i jeho množství v naší stravě. Polovina populace nad 18 let totiž trpí nadváhou a obezitou. Představíme si nejznámější tuky a oleje, které jsou k dostání. Číst článek

8.6.2018 Sádlo jako součást zdravého jídelníčku

Sádlo je velice kontroverzní potravina, má své příznivce, ale i zaryté odpůrce. Pokud však někdo odmítá zařadit sádlo do svého jídelníčku ze zdravotních důvodů, měl by své rozhodnutí přehodnotit. Podle vědců totiž sádlo není tak nezdravé, jak nám dříve tvrdili. Ba právě naopak. Jeho konzumace má na lidský organismus dokonce blahodárný vliv. Číst článek

6.6.2018 Sádlo a chutnější pokrmy

Naši předci používali sádlo stovky let, bylo to v kuchyni něco naprosto běžného a samozřejmého. Na základě různých vědeckých závěrů a výživových doporučení se však vepřové sádlo v druhé polovině minulého století dostalo na černou listinu. V současné době začínají být jeho široké možnosti využití opět doceňovány. Není to totiž poprvé, kdy odborníci přehodnotili názor na to, co je a není zdravé. Většina lidí pod vlivem “osvěty“ přešla na používání rostlinných tuků. Ale kdo si čas od času neodpustí malý hřích v podobě bramboráku či řízku na sádle, ví, že se tyto pokrmy nedají ani zdaleka srovnat s těmi, které se připravují na oleji. Číst článek

28.5.2018 Jak se vyrábí sádlo?

Při průmyslové výrobě sádla se používá více odlišných metod. Jedna z možností je tzv. mokrá cesta, kdy se sádlo extrahuje pomocí "přehřáté" vodní páry - jedná se o tzv. tavení sádla. Výsledný produkt zpracovaný touto metodou je chuťově neutrální, tzn. „bez chuti a bez zápachu“. Do průmyslově vyráběného sádla se přidávají antioxidanty, jako je například butylhydroxytoluen (BHT). Sádlo se ještě někdy upravuje hydrogenací. Číst článek

24.5.2018 Ketodieta - 2. část

Ketogenní dieta je účinná a rychlá metoda jak zhubnout. Pokud se rozhodnete tento typ diety vyzkoušet, je dobré se na ni připravit. V základě je to jednoduché. Vyřadí se sacharidy a zároveň se musí dodržovat poměrně vysoký příjem tuků a bílkovin. Ketogenní dieta je v podstatě způsob jak donutit tělo, aby si myslelo, že se nachází v kaloricky restriktivním stavu. Pokud vyloučíme ze stravy sacharidy, tělo začne využívat bílkoviny svalové tkáně jako náhradní zdroj energie. Naše strava ale musí obsahovat adekvátní množství bílkovin, které pak pomáhají chránit svalovou hmotu před degradací a současně nutily organismus využívat v první řadě uložené tukové zásoby. Číst článek

Na sádle > Články