Články

Stránkování

<1 2 34 5 6 7 8 >
 
 
4.1.2019 Tradiční a netradiční použití sádla

Sádlo je tradiční a často vyhledávaná ingredience v kuchyni. Většina kuchařek a kuchařů ho používá na vaření a smažení. Není ale moc známé, že se přidává i do sladkého pečiva. Díky sádlu pak vydrží pečivo déle vláčné.  Číst článek

2.1.2019 Sádlo se řadí mezi tradiční pochoutky, a to plným právem

Sádlo se v kuchyni, a nejen v ní, používalo od nepaměti. Kdysi neexistovaly margaríny a máslo je namáhavější připravit. Navíc je dražší. Ale sádlo, to je jiná písnička. Představte si pěkně vykrmené prase s tukem na břiše, nohou i   na hřbetě. Prostě víte, že to bude pochoutka, až je celé zpracujete. O to především šlo. Nic nenechat nazmar. Číst článek

27.12.2018 Sádlo jako součást české kuchyně

Není dne, kdybychom se nehnali za snahou žít lépe, zdravěji, svědomitěji, vždy s úsměvem na rtech a dobrou náladou, žít tak, jako by to byl náš poslední den. Řešíme, kolik utratíme za návštěvu kadeřníka, hodinu na kosmetice nebo za posilovnu. Zkoumáme etikety na obalech všech potravin a drogistického zboží, protože to tak dělají všichni. Nejíme po páté hodině večer, olivový olej v kuchyni užíváme po litrech a čokoláda je zakázané slovo. Číst článek

27.12.2018 Sádlo a jeho postavení na trhu

V dnešní kuchyni máme možnost používat na přípravu pokrmů mnoho druhů tuků. Ne vždy tomu tak ale bylo. Byly doby, kdy sádlo bylo jediným dostupným tukem, na němž se dalo smažit a péct maso nebo který se přidával do sladkého pečiva.  Číst článek

21.12.2018 Podle čeho kupovat sádlo

Většina zákazníků dnes dává přednost kupovanému hotovému sádlu před domácí výrobou. Je to určitě pohodlnější a rychlejší. Zákazník si koupí takové množství, o němž ví, že je spotřebuje. Může si totiž pravidelně kupovat nové, aby měl čerstvé sádlo vždy po ruce.  Číst článek

12.12.2018 Živočišné tuky

Tuky dělíme na živočišné a rostlinné. V tomto článku se budeme věnovat především těm živočišným. Jak už samotné označení napovídá, živočišný tuk získáváme z tučných částí některých živočichů. Mezi nejznámější a nejpoužívanější patří sádlo, a to vepřové, husí nebo kachní. Dalším známým živočišným tukem je máslo. Asi vás při spojení živočišný tuk napadne také ten rybí. Ten je ale trochu jiný než výše zmíněné tuky a má zcela jiné využití. Číst článek

2.12.2018 Sádlo jako zdroj energie

Sádlo je živočišný tuk, který působí pozitivně na lidský organismus. Pokud sádlo konzumujeme v rozumné míře, není nutné mít obavy z negativního dopadu na náš zdravotní stav. Číst článek

28.11.2018 Sádlo je in

Surovina prověřená staletími se širokou škálou prospěšných účinků, kterou naši předkové uměli bohatě využít. Takové bylo sádlo za dřívějších dob. Z oblíbence každé hospodyně se však prakticky ze dne na den stal zdravotní nepřítel číslo jedna.  Číst článek

28.11.2018 Sádlo a ekonomika domácnosti

Sádlo bylo pro naše předky na venkově jednou z nejdostupnějších potravin. Ve většině chalup a na statcích se chovala prasata pro maso. Při tradiční domácí zabijačce se pak zpracovávalo nejen maso, ale z tuku se také škvařilo sádlo. Díky uchovávání v kameninových hrncích mělo dlouhou trvanlivost, a tak se používalo prakticky po celý následující rok. Pro nejchudší rodiny, které si nemohly dovolit kupovat pestré jídlo, to byl bohatý zdroj tuků a některých vitaminů.  Číst článek

22.11.2018 Sádlo a strava pro děti

Záleží vám na tom, co jedí vaše děti? Pro všechny rodiče je to velmi důležité téma, zvlášť v prvních letech života, kdy je váš potomek plně odkázaný na to, co mu dáte na talíř. Číst článek

Na sádle > Články