Články

Stránkování

12 3 4 5 6 7 >
 
 
14.1.2019 Sádlo a jeho dietetické vlastnosti ve srovnání s ostatními tuky

Říkáte si asi, jak jde dohromady spojení sádlo a dieta. Ale vězte, že i kvalitní vepřové sádlo lze konzumovat při dietě. Může jít dokonce i o redukční dietu, pokud se při ní držíme hesla „všeho s mírou“.  Číst článek

6.1.2019 Sádlo v zahraničních kuchyních - kopie

Česká kuchyně je velmi bohatá na suroviny a chutě. Je plná smažených, pečených a nadívaných jídel. V českých receptech naleznete spoustu brambor, knedlíků, omáček a masa na milion způsobů. Už jsme se také naučili používat více typů tuků. Tedy máslo, olivový a slunečnicový olej a tradiční sádlo, které však bylo ještě nedávno zatracováno. Jak je to však ve světě? Najdeme sádlo i v zahraniční kuchyni? Číst článek

4.1.2019 Tradiční a netradiční použití sádla

Sádlo je tradiční a často vyhledávaná ingredience v kuchyni. Většina kuchařek a kuchařů ho používá na vaření a smažení. Není ale moc známé, že se přidává i do sladkého pečiva. Díky sádlu pak vydrží pečivo déle vláčné.  Číst článek

2.1.2019 Sádlo se řadí mezi tradiční pochoutky, a to plným právem

Sádlo se v kuchyni, a nejen v ní, používalo od nepaměti. Kdysi neexistovaly margaríny a máslo je namáhavější připravit. Navíc je dražší. Ale sádlo, to je jiná písnička. Představte si pěkně vykrmené prase s tukem na břiše, nohou i   na hřbetě. Prostě víte, že to bude pochoutka, až je celé zpracujete. O to především šlo. Nic nenechat nazmar. Číst článek

27.12.2018 Sádlo a jeho postavení na trhu

V dnešní kuchyni máme možnost používat na přípravu pokrmů mnoho druhů tuků. Ne vždy tomu tak ale bylo. Byly doby, kdy sádlo bylo jediným dostupným tukem, na němž se dalo smažit a péct maso nebo který se přidával do sladkého pečiva.  Číst článek

27.12.2018 Sádlo jako součást české kuchyně

Není dne, kdybychom se nehnali za snahou žít lépe, zdravěji, svědomitěji, vždy s úsměvem na rtech a dobrou náladou, žít tak, jako by to byl náš poslední den. Řešíme, kolik utratíme za návštěvu kadeřníka, hodinu na kosmetice nebo za posilovnu. Zkoumáme etikety na obalech všech potravin a drogistického zboží, protože to tak dělají všichni. Nejíme po páté hodině večer, olivový olej v kuchyni užíváme po litrech a čokoláda je zakázané slovo. Číst článek

21.12.2018 Podle čeho kupovat sádlo

Většina zákazníků dnes dává přednost kupovanému hotovému sádlu před domácí výrobou. Je to určitě pohodlnější a rychlejší. Zákazník si koupí takové množství, o němž ví, že je spotřebuje. Může si totiž pravidelně kupovat nové, aby měl čerstvé sádlo vždy po ruce.  Číst článek

12.12.2018 Živočišné tuky

Tuky dělíme na živočišné a rostlinné. V tomto článku se budeme věnovat především těm živočišným. Jak už samotné označení napovídá, živočišný tuk získáváme z tučných částí některých živočichů. Mezi nejznámější a nejpoužívanější patří sádlo, a to vepřové, husí nebo kachní. Dalším známým živočišným tukem je máslo. Asi vás při spojení živočišný tuk napadne také ten rybí. Ten je ale trochu jiný než výše zmíněné tuky a má zcela jiné využití. Číst článek

2.12.2018 Sádlo jako zdroj energie

Sádlo je živočišný tuk, který působí pozitivně na lidský organismus. Pokud sádlo konzumujeme v rozumné míře, není nutné mít obavy z negativního dopadu na náš zdravotní stav. Číst článek

28.11.2018 Sádlo a ekonomika domácnosti

Sádlo bylo pro naše předky na venkově jednou z nejdostupnějších potravin. Ve většině chalup a na statcích se chovala prasata pro maso. Při tradiční domácí zabijačce se pak zpracovávalo nejen maso, ale z tuku se také škvařilo sádlo. Díky uchovávání v kameninových hrncích mělo dlouhou trvanlivost, a tak se používalo prakticky po celý následující rok. Pro nejchudší rodiny, které si nemohly dovolit kupovat pestré jídlo, to byl bohatý zdroj tuků a některých vitaminů.  Číst článek

Na sádle > Články